Met de opkomst van sociale media mogen we de afgelopen jaren steeds meer in de keuken kijken van de commerciële schaatsploegen en van andere selectieploegen. Voor de tijdsduur dat allerhande oefenvormen van de top naar de meer recreatieve schaatser doorsijpelen, is dat zeer positief. Eigenlijk zijn we als recreant nu vrijwel direct in staat dezelfde soort trainingen te doen als de toppers.
Het mag duidelijk zijn dat wat goed is voor onze toppers, de Olympische medaille winnaars, toch ook wel goed zal zijn voor de normale sterveling.
Tijdens een symposium in mei 2013 ter gelegenheid van de promotie van Dionne Noordhof, gaf Jac Orie tijdens zijn lezing alvast een inkijk in zijn later gepubliceerde onderzoek over de opbouw van de trainingsschema’s van topschaatsers door de jaren heen. Daarbij werd pijnlijk duidelijk dat de moderne schaatsploegen zich qua trainingsplanning niet in de kaarten laten kijken. Daarmee bedoel ik, dat we als clubtrainers geen inzicht krijgen in jaarplanning, periodisering en wat het meest interessant is, de verdeling van trainingsvolume en intensiteit. De oplettende volger ziet wel wat, wanneer wordt getraind, in grote lijnen tenminste, maar daar houdt het op.
Toch is dat “wat en wanneer” heel interessant om te volgen.
Trainingsoefeningen
De afgelopen zomer vielen mij 3 trainingsvormen op, die weliswaar niet perse nieuw zijn, maar qua uitvoering wel anders zijn. Door die vernieuwende aanpak, zijn mijnsinziens deze trainingsvormen beter geschikt geworden als voorbereiding op het schaatsseizoen.
1. 1-benige “depth jump”, dus eigenlijk een omgekeerde box jump die Jan Blokhuizen doet, een heel zinvolle oefeningen om de landing te trainen. Op het ijs vertaalt zich dat naar een kortere tijdsduur tussen plaatsing en het vervolg van de schaatsbeweging in de vorm van drukopbouw en dus afzet.
Bij een oefening als deze is het vooral belangrijk dat je meteen tijdens de landing de juiste houding oppikt, dus een maximale enkelhoek en kniehoek. Het lichaamszwaartepunt boven de bal van de voet.
2. Gebruik van wiggen als afzetblok bij 1-benige squats in een statische band of met elastieken, dit vervolgens in verschillende varianten. We zien nu sinds 2 jaar deze wigvormige blokken opduiken bij de diverse ploegen in trainingsvideo’s en foto’s. Zowel statisch als dynamisch wordt dit hulpmiddel ingezet, bij zijwaartse afzetten en zelfs in een 2-traps of 3-traps variant om de bochtstap te oefenen.
Persoonlijk ben ik heel erg blij met deze varianten, nu is namelijk de zijwaartse belasting op de enkel vele malen minder, zoals tijdens het schaatsen ook het geval is. Alle denkbare oefeningen die je met deze attributen kunt verzinnen, zijn zeer specifiek; houding, core stability, kracht en snelheid zitten er in.
3. Wederom gebruikmakend van de elastieken, wat tegenwoordig een niet meer weg te denken attribuut is van iedere serieuze schaatser, nu echter in een langer durende oefening, krachtuithoudingsvermogen dus. De rustige, gecontroleerde bochtoefening met elastiek kennen we al wel een aantal jaren. Vooral Ireen Wüst zagen we de spanning op de benen zetten met deze oefening. Wat is er nieuw dan?
Welnu, bij zowel Team Brand Loyalty als bij iskate zie ik dat deze bochtstap-sets worden uitgevoerd in een sprint tempo, vooral die snelheid van uitvoering is vernieuwend.
Alles zit erin, alle grondmotorische eigenschappen (Kracht, Lenigheid, Uithouding, Coördinatie en Snelheid) komen tegelijk aan bod.
Bronnen:
- Team Corendon, 5 augustus 2014: http://schaatsen.nl/videos/play/2343929-verweij-voelt-zich-alweer-thuis-bij-corendon
- Trainingsverslag iskate, 30 augustus: https://www.youtube.com/watch?v=v8M9RBJB2Ow
- Videoverslag van de trainingsactiviteiten van Team Brand Loyalty: https://www.youtube.com/watch?v=TfE7tBXGmt4&feature=youtu.be
Tot slot.
In mijn trainingsprogramma maak ik dankbaar gebruik van al deze input, zo hebben we een paar weken geleden de 1-benige “depth jumps” gedaan op de trappen bij NS station Tilburg-Reeshof, waar we regelmatig trainen als het regent. De elastiek oefeningen hebben we inmiddels behoorlijk onder de knie, dus kunnen we de komende weken ook hier de variant op snelheid gaan uitproberen.
We gaan vast weer een geweldig schaatsseizoen tegemoet na zo’n inspirerende zomerperiode.
Gisteravond de elastiek oefeningen op snelheid uitgeprobeerd…. pffff….. spierpijn nu. Blijkbaar is de oefening op deze manier nogal prikkelend voor de spieren. Het maakt wel duidelijk dat deze oefening een toevoeging is en iets extra’s levert voor een schaatser.