Lactaat meting, inzicht in zuurstof toevoer in spieren met BSXinsight
Sinds een week heb ik de beschikking over BSXinsight, een sensor die van buitenaf in je spieren kijkt en dan een bepaalde zuurstof concentratie (SmO2) aangeeft.
Vanuit mijn rol als trainer/coach, maar zeker ook om mijn data honger te stillen, is elk beetje informatie dat iets zegt over hetgeen in het lichaam van een sporter gebeurd zeer interessant.
Om namelijk het trainen en presteren te optimaliseren wil ik tijdens training maar zeker ook tijdens wedstrijd zien wat er in een lichaam gebeurd, of het sporters lichaam presteert zoals ik verwacht. En hoe kan ik vervolgens de voorbereiding zo afstemmen dat de prestatie maximaal is op het juiste moment.
Inmiddels hebben we met vermogensmeters op de fiets en nu ook een vermogensmeter voor hardlopen een heel direct meetinstrument ter beschikking om de werkelijke arbeid van de sporter te volgen. Bij hardlopen is dit nog niet zo perfect als bij het fietsen, maar we zijn heel dichtbij.
Voor schaatsen heb ik nog geen enkel direct inzicht in de verrichtte arbeid van de sporter. Ja maar een hartslagmeter dan? Die werkt te traag, pas na 2-3min een stabiele waarde en dan hebben de meeste schaatsers hun inspanning alweer achter de rug.
BSXinsight biedt een inkijk in de oxygenatie van de spier, de concentratie hemoglobine met daaraan gebonden zuurstof wordt gemeten. Tijdens een inspanning wordt brandstof met zuurstof omgezet in energie voor spieren, is de inspanning heel hoog wordt er veel zuurstof verbruikt en zal er dus minder aan hemoglobine gebonden zuurstof over zijn. Deze waarde zegt dus op tot zekere hoogte iets over de intensiteit van de inspanning.
Het volledige bereik van mogelijkheden van BSXinsight is nog niet eens helemaal duidelijk, maar één aspect wil ik alvast wel benoemen, nl. de mogelijkheden bij een waring-up. Tijdens de warming-up werk je eigenlijk voor een belangrijk deel aan voorbereiden van spieren op de inspanning die komen gaat. Daarvoor maximaliseert je lichaam de zuurstoftoevoer naar de spieren en stijgt dus de oxygenatie waarde tot een bepaald plafond. Je gaat een duidelijk patroon herkennen waarbij je uiteindelijk kan vaststellen of je warming-up voldoende was. Het mag duidelijk zijn dat dit zeer waardevolle kennis is.
Tot slot nog een tipje van de sluier van nog een tweede meetwaarde die voortkomt uit deze metingen, namelijk de tHb waarde, de totale Hemoglobine concentratie. Deze waarde is potentieel ook zeer boeiend, het zegt namelijk iets over het bloedvolume, daarmee iets over je vochtbalans. Wat vervolgens weer nauw verband houdt met training op hoogte.
Maar goed, heel veel potentie maar zoals ik eerder al schreef, het bereik van mogelijkheden en de betekenis daarvan moet de komende tijd verder uitkristalliseren.
Van BSXinsight bestaan 3 versies, Running, Cycling en Multisport, die van elkaar verschillen op software vlak. Voor zowel Running als Cycling is in de software een eigen testprotocol ingebouwd waarmee de lactaat drempel kan worden bepaald, de Multisport versie kan natuurlijk beide.
Eerlijk gezegd ben ik zelf alleen geinteresseerd in de primaire meetwaarden, nl. SmO2 (spieroxygenatie) en tHb (totale Hb concentratie), dus ik gebruik de running versie.
Wil je een uitgebreider advies of discussieren over de mogelijkheden in je training, neem dan even contact met mij op +31627022691 of vincent@togrow.eu